Салата од октопод
Состојки
- 1 кг мали октоподи или 1 голем
- 1 морков
- 3 чешниња лук
- 3 листа ловор
- 2-3 каранфилчина
- 1 парче целер
- За зачинување
- сок од 1 лимон
- 3-4 лажици сецкан магдонос
- 4-5 лажици маслиново масло
- по потреба сол и бибер
- 2 чешниња ситно исецкан лук
Подготовка
Во тенџере со вода се ставаат октоподите и зеленчукот. Се покриваат со капак и се оставаат да зовријат. Откако ќе зовријат на среден оган се варат околу 20-25 минути да омекнат. Но доколку користите голем октопод ќе му треба повеќе време за да се свари можи околу 45 мин или најдобро е да се провери со вилушка дали омекнал.
Сварените октоподи извадете ги од водата и на даска исецкајте ги на мали парчина. Додајте ги зачините, измешајте ги.
Послужете ги како ладно предјадење или со додаток на варени компири може да биде и главно јадење.