Испечати

Салата од октопод

Салата од октопод

Состојки

  • 1 кг мали октоподи или 1 голем
  • 1 морков
  • 3 чешниња лук
  • 3 листа ловор
  • 2-3 каранфилчина
  • 1 парче целер
  • За зачинување
  • сок од 1 лимон
  • 3-4 лажици сецкан магдонос
  • 4-5 лажици маслиново масло
  • по потреба сол и бибер
  • 2 чешниња ситно исецкан лук

Подготовка

Во тенџере со вода се ставаат октоподите и зеленчукот. Се покриваат со капак и се оставаат да зовријат. Откако ќе зовријат на среден оган се варат околу 20-25 минути да омекнат. Но доколку користите голем октопод ќе му треба повеќе време за да се свари можи околу 45 мин или најдобро е да се провери со вилушка дали омекнал.
Сварените октоподи извадете ги од водата и на даска исецкајте ги на мали парчина. Додајте ги зачините, измешајте ги.
Послужете ги како ладно предјадење или со додаток на варени компири може да биде и главно јадење.