Декоративни посни пецива
Состојки
- 600гр брашно
- 250мл млака вода
- 150мл зејтин
- 1 лажица ким
- 1 лажица ленено семе
- 20 маслинки
- 50гр афион
- 1 лажица сол
- 2 лажици шеќер
- 150гр маргарин
Подготовка
Квасецот се става да стаса во млаката вода со шеќер. Одкако ќе стаса се замесува тесто со брашното, солта, зејтинот, кимот, лененото семе и се остава да стаса.
Одкако ќе стаса се дели на два дела и се сукаат две правоаголни кори.
Двете кори се премачкуваат со полурастопен маргарин, се посипуваат со афионот и на едниот крај се редат исечените маслинки.
Двете кори се ролаат и се сечат на парчиња. Со ножици се засекуваат на 3-4 места и се редат во подмачкан плех да стасаат.
Стасани се премачкуваат со кашичка од брашно и водичка и се печат во загреана рерна на 200степени околу 20 минути.
Декоративни и вкусни, а сепак посни.