Минестроне со карфиол
Состојки
- 1/2средна по големина глава карфиол
- 3 компира
- 2 моркова
- 400 гр. сварен шарен грав (може и бел)
- 1 шоља од 100 мл. сварена пченка
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 2 листа ловор
- по ваша определба сушено месо, домашни колбаси,
- 1 лажичка црвен пипер
- 4 лажици доматни пире
- по ваш вкус сол, сушен зеленчук, магданос
Подготовка
Ептен шарено минестроне. Шареноликоста знае да даде и свој придонес на вкусот.
1. Исчистете и исецкајте ги компирот и морковот на коцки, карфиолот разделете на цветчиња.
2. Кромидот и лукот ситно исецкајте ги, додајте малку зејтин и подлијте со вода. Оставете да динста околу 10 мин. Додадете го сувото месо, морковот и компирот, карфиолот, ловоровиот лист, магданосот, додадете уште вода и нека се вари на тивко уште 15-20 мин.
3. Во веќе сварено - додадете го црвениот пипер, доматното пире, сварениот грав, пченката - овкусете со зачинки по ваш вкус. Оставете да се вари уште 5 мин.
Напомена
- Грав можете да ставите и бел но предходно сварен или да земете веке конзервиран варен грав.