Торта со слатка павлака и карамел
Состојки
- Пандишпан
- 4 јајца
- 190 гр шеќер
- 10 гр ванилен шеќер
- 120 мл масло
- 170 гр брашно
- 2 лажици какао
- 10 гр прашак за пециво
- Фил
- 300 мл слатка павлака
- 220 мл карамел прелив од туба
- За прскање на пандишпанот
- 120 мл млеко
Подготовка
Подготовка на пандишпанот
Изматете ги јајцата, шеќерот и ванилата да постанет светли и кремасти.
Додајте го маслото повторно измешајте со миксерот и на крај брашното, какаото и пецивото. Со мала брзина кратко измешајте да се изедначи смесата. Потоа истурете ја во намачкан со путер и набрашнет голем плех(31х40) и ставете го да се печи во загреана рерна на 180 степени околу 10-15 мин.
Печениот пандишпан оставете го да олади и исечете го на 3 ленти.
Подготовка на филот
Во сад ставете ги слатката павлака и карамел преливот (изладени во фрижидер) и со миксер матете ги додека се добие цврста крема.
На подлога за торта се реди една лента од пандишпанот, се прска со млеко и се мачка со фил и така до крај со останатите ленти од пандишпан и фил.
Тортата украсете ја по желба, со шлаг, чоколада, украсни трошки и др.