Ориз торта со пилешко и карфиол
Состојки
- 400гр. ориз
- 1 главица кромид
- 5 поголеми листови радикио(виолетова салата со горчлив вкус)
- 270гр. пилешки гради
- 200гр. карфиол
- 125гр. моцарела
- 2 лажици пармезан
- 2 кесички шафран зачин
- 2 лажици брашно
- 1 лажичка кари
- по потреба масло, сол, црн бибер, мешан сув зачин
Подготовка
Најпрвин ставете го оризот да се вари.
Откако ќе се свари, исплакнете го со ладна вода и исцедете го.
Додајте го заферанот, мешан сув зачин и црн бибер.
Убаво измешајте.
Во тава на оган ставете малку масло и додајте го сецканиот кромид и радикио. Посолете и пропржете ги додека омекнат.
Карфиолот ставете го во зовриена вода малку да се обари, а потоа оставете го да се олади.
Пилешките гради исечете ги на мали парчиња, посолете ги и свалкајте ги во мешавина од брашно и кари.
Ставете ги коцките пилешко да се пропржат во сосема малку масло.
Во нелеплива тава ставете малку масло и со навлажнети раце ставете половина од оризот и убаво расплескајте со раце.
Одозгора ставете го пропржениот кромид со радикио, парчињата карфиол, пилешкото месо, коцки моцарела и пармезан.
Одозгора повторно со навлажнети раце додајте го остатокот од оризот и убаво со раце оформете ја смесата во вид на торта-колач.
Ставете ја тавата на оган на средна температура и пржете 10 минути.
Потоа поклопете со округла чинија која треба да е со помали димензии од тавата и превртете.
Повторно во тавата ставете малку масло и внимателно вратете ја смесата од ориз.
Треба што побрзо да се изведе постапката на превртување, за да не се залепи оризот за чинијата.
Оставете да се пржи и од другата страна уште 10 минути, па повторете ја постапката на превртување.
Може да ја послужите оваа солена торта од ориз и топла и ладна, подеднакво е вкусна во комбинација со свежа салата.