Посен колач со ананас
Состојки
- Шоља од 260мл
- 2 шољи брашно
- 1 шоља шеќер
- 1 пециво
- 2 лажици какао
- 1 лажица сода бикарбона
- 1 шоља сок од ананас
- 1/4 шоља масло
- 3 лажици домашен мармалад од сливи
- 100гр. сецкани ореви
- 1 рака суво грозје
- 4 кругови свеж ананас
- За посипување
- по потреба шеќер во прав
Подготовка
Во подлабок сад ставете ги брашното, шеќерот, какаото, пецивото и содата.
Убаво промешајте.
Потоа додајте ги сокот и маслото и пак измешајте.
На крај додајте ги мармаладот, оревите, сувото грозје и ананасот исечен на мали коцки.
Мешајте додека убаво се соедини смесата.
Во округол калап со обрач ставете хартија за печење и истурете ја смесата.
Оставете ја да отстои додека се загрее рерната.
Печете на 200 степени, 30-35 минути зависно од рерната.
Испечениот колач оставте го да се излади, потоа посипете го со шеќер во прав и послужете.