Ролат со тиква
Состојки
- потребно за пандишпан
- 3 јајца
- 100 гр шеќер
- нотка сол
- 1 лаж масло
- 150 гр рендана тиква
- 100 гр брашно
- 1 лаж пециво
- потребно за крем
- 400 гр исчистена тиква
- 170 гр шеќер
- 1 чаша (250 гр) млеко
- 2 пудинга од ванила
- 100 гр путер
- 250гр слатка павлака
Подготовка
Во еден сад ги ставаме јајцата, шеќерот, изрендана тиква, брашното, пецивото и со рачна маталка ги измешаме состојките да се соединат .
Печеме во помала равоаголна тава околу 25 на 35 см .обложена со хартија за печење на 190 степени околу 15 -20 минути.
По печење сотавете малку да излади и остранете ја хартијата и ставете на крпа и замотајте во ролат.
Тиквата ја сечеме на коцки сипуваме вода колkу да ја опфати и вариме додека убаво да омекне. Кога тиквата е сварена и водата во која се вареше има малку со згмечете ја тиквата да добиете поводенесто пире ставете го шеќерот и ставете на оган да се истопи шеќерот.
Во млекото растворете го пудингот и додадете во тиквата, мешајте додека да се згусти потоа тргнете да се олади пудингот.
Путерот изматете го со миксер и додадете го изладениот пудинг матете да се изедначи кремот и додадете 3-4 лаж изматена павлака и повторно изматете.
Извадете го ролатот од крпа премачкајте со филот и повторно замотајте декорирајте со преостанатата слатка павлака ставете малку во ладилник да се стегне па исечете на парчиња.