Ролнички со портокал и сушени рибизли
Состојки
- За тесто
- 350 гр сенаменско брашно
- 1/2 кесичка (3,5 гр) сув квасец
- 50 гр шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- прстофат сол
- 1 портокал само кора, ситно изрендана
- 125 мл млако млеко
- 60 мл свежо исцеден сок од портокал
- 30 гр растопен путер
- 1 големо јајце
- За филување
- 100 гр сушени рибизли
- 80 мл Марсала вино
- 50 гр кафеав шеќер
- 1 лажичка цимет
- 50 гр ситно сецкани ореви
- 15 гр растопен путер
- За посипување
- по потреба шеќер во прав
Подготовка
Во садот на стоечкиот миксер ставете ги сувите состојки. Додајте ги млекото, јајцето, сокот од портокал и растопениот путер, па со мешалката за тесто мешајте 10 мин. додека не добиете мазно, меко тесто. Можете и да го замесите на рака. Во лесно намастен сад, покриено со прозирна фолија, ставете го тестото да стасува на топло, додека не се удвои, некаде околу 1 и пол час.
Во мало тенџерче ставете ги виното и сувите рибизли да зовријат на среден оган. Тргнете на страна и оставете да се олади.
Во еден мал сад измешајте ги оревите со кафеавиот шеќер и циметот.
Стасаното тесто расукајте го во правоаголник со големина 40 на 30 цм. Премачкајте го со растопениот путер оставајќи на подолгата страна слободен раб од 2 цм, па посипете со мешавината од ореви. Рибизлите исцедете ги и посипете ги одозгора. Преостанатата течност не ви треба. Завиткајте ролат на подолгата страна, крајот добро залепете го.
Пресечете со остар нож или со конец на 8 ролнички.
Во калапот за мафини со 12 отвори ставете 8 хартиени кошнички. Ставете по една ролничка во секоја од нив, а празните отвори наполнете ги со вода до половина. Оставете да стасува околу еден час.
Загрејте ја рерната на 200 Ц.
Стасаните ролнички печете ги додека да заруменат, некаде 20 - 25 мин.
Изладете ги кратко во калапот, па извадете ги да се оладат на жица. Посипете со шеќер во прав.
Најубаво се топли, ама и подгреани во рерна или микробранова...