Испечати

Меки жолти ролнички

Меки жолти ролнички

Состојки

  • - за тесто -
  • 150 гр пире од тиква
  • 3 лажици масло
  • 20 гр квасец
  • 1/2 лажиче сол
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 125 мл кефир или кисело млеко
  • 125-25 мл топла вода
  • 600 гр брашно
  • - за премачкување на тестото -
  • 100 гр путер (или маргарин со вкус на путер)
  • 1 жолчка
  • - за премачкување на ролните -
  • 1 белка
  • 1 лажица мајонез

Подготовка

Ставете го квасецот во 25те мл вода со шеќерот и малку брашно да надојди.
Во длабок сад просејте го брашното, додадете ги останатите состојки и на крај со водата замесете меко тесто. Доколку сметате дека е потребно додадете уште малку брашно, но тогаш продолжете го месењето на работната маса. Вратете го во садот, покријте и оставете да се дуплира.

Поделете го тестото на 2 дела и од секој развлечете правоаголна кора, која ќе ја премачкате со измешаниот путер и жолчка, па потоа ќе ја наролате како ролат. Пред ролање, по желба можи да ставите фил од сирење, пица фил или што и да е по желба, а можи да ги оставите и без фил. Сечете парчиња со големина од 2 см или пак сечете косо кифлиња во вид на триаголници.
Наредете ги на подмачкан плех и одозгора премачкајте ги со убаво разматената белка со мајонез, па по желба наросете сусам, ким... и сл.
Печете на температура од 200 степени додека не поруменат.