Испечати

Тикварник со гриз и кисело млеко

Тикварник со гриз и кисело млеко

Состојки

  • 4 чаши (250мл) рендана тиква
  • 500 гр кисело млеко
  • 300 гр гриз
  • 120 гр шеќер
  • 1 пециво
  • за прелив
  • 100 гр шеќер
  • 50 мл вода
  • 0,5 лимон само сок
  • за посипување
  • по потреба кокос

Подготовка

Тиквата ја рендаме на ситно ренде. Ја ставаме во длабок сад додаме шеќер, кисело млеко, гризот и пециво. Се заедно мешаме со лажица.
Тавче бр 24 го премачкуваме со масло и посолуваме со брашно.
Ја истураме смесата во тавчето и порамнуваме .
Печеме на 200 степени околу 40 до 45 минути. Проверуваме со чепкалка.

За тоа време го подготвуваме преливот.
Водата заедно со шеќерот и сокот од лимон ги загреваме додека да почнат да вријат и вариме уште две до три минути. Готовиот тикварник веднаш го поливаме со шербетот, посолуваме со кокос колку да се покрие површината и оставаме да се олади,  а потоа сечеме на коцки.