Тикварник со гриз и кисело млеко
Состојки
- 4 чаши (250мл) рендана тиква
- 500 гр кисело млеко
- 300 гр гриз
- 120 гр шеќер
- 1 пециво
- за прелив
- 100 гр шеќер
- 50 мл вода
- 0,5 лимон само сок
- за посипување
- по потреба кокос
Подготовка
Тиквата ја рендаме на ситно ренде. Ја ставаме во длабок сад додаме шеќер, кисело млеко, гризот и пециво. Се заедно мешаме со лажица.
Тавче бр 24 го премачкуваме со масло и посолуваме со брашно.
Ја истураме смесата во тавчето и порамнуваме .
Печеме на 200 степени околу 40 до 45 минути. Проверуваме со чепкалка.
За тоа време го подготвуваме преливот.
Водата заедно со шеќерот и сокот од лимон ги загреваме додека да почнат да вријат и вариме уште две до три минути. Готовиот тикварник веднаш го поливаме со шербетот, посолуваме со кокос колку да се покрие површината и оставаме да се олади, а потоа сечеме на коцки.