Испечати

Булгур со ками

Булгур со ками

Состојки

  • 200гр. булгур
  • 1главица кромид
  • 2лажици доматна салца
  • 5 лажици маслиново масло
  • 2црвени пиперки ками
  • 1/2лајче лук во прав,сол,црн пипер
  • 1/2киска магдонос

Подготовка

Ова е посебно брз и лесен оброк кој го сакам најмногу од разните варијанти на ,,лесна храна,,.
На оган во сад со нелеплива површина се става маслото да се загрее, се додава ситно сечкан кромидот да се омекни со пржење, се ставаат и пиперките сечкани на траки, нека се подомекнат и тие некои 3-4 мин. Се става сега доматната салца цело време пржиме под капак.
Булгурот следува и зачините. Се налева врела водата и нека си вари некои 10 мин. толку е доволно да не се превари булгурот. Ставаме магдонос сечкан и поклопуваме со поклопец да си прими убаво од аромата .
Се служи топол, но мене ми е убав ладен, посебно добра комбинација е прелиен со јогурт најгоре...