Испечати

Солени палачинки со праз

Солени палачинки со праз

Состојки

  • Смеса за палачинки
  • 3 чаши од 200 мл вода
  • 1 чаша млеко
  • 2 јајца
  • 1 лажиче сол
  • 450 гр брашно
  • Фил
  • 450 гр праз
  • 1 јајце
  • по потреба сол
  • по потреба масло

Подготовка

Најпрво направете ги палачинките.
Во сад ставете ги водата, млекото, јацата и солта и со миксер малку изматете ги да се изедначат. Потоа додајте го брашното и повторно изматете да се добие изедначена смеса. На загреана тава намачкана со малку масло пржите палачинки додека се потроши смесата. Потоа подгответе го филот.
Празот исецкајте го и во тава со масло пропржете го малку да омекне околу 5 минути. Посолете го по вкус и тргнете го од огнот. Додајте го јајцето, измешајте го и почнете со филовање на палачинките.

Мала тава со пречник 26цм намачкајте ја со масло, ставете една палачинка наредете од празот од прилика по 2-3 лажици и попрскајте со малку масло. Потоа пак палачинка, праз, се додека се потрошат.
Исечете ги на 8 триаголници, попрскајте ги со масло и ставете ги да се печат во загреана рерна околу 30 мин.
Оставете ги малку да изладат покриени со крпа и послужете ги со сирење и јогурт.