Испечати

Мини лебчиња со тиквичка во тава

Мини лебчиња со тиквичка во тава

Состојки

  • 350гр. брашно
  • 1/2 коцка квасец
  • 50гр. растопен маргарин
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка шеќер
  • 1 мала тиквичка
  • 3 лажици рикота
  • 1 неполна лажичка копар
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажица маслиново масло
  • по потреба млака вода
  • Други состојки
  • по потреба пченкарно брашно
  • по потреба масло

Подготовка

Лебчињата приготвени во тава се нешто што намногу сакам. Ги правам скоро секогаш со различни состојки и сите ми се подеднакво вкусни, со оглед на тоа дека за било какво пециво не знам да речам не чини.

Тиквичката изрендајте ја и со исецканото лукче ставете ја во тава со маслиновото масло кратко да се пропржи (колку да омекне).
Префрлете ја во сад и измешајте ја со рикотата и копарот.
Во подлабок сад од брашното, квасецот, шеќерот, солта, растопениот маргарин и по потреба млака вода замесете тесто.
Потоа во садот додајте ја смесата од тиквичка и рикота и продолжете да месите. Тестото со додавањето на оваа смеса ќе ви стане лепливо затоа по потреба додајте уште брашно.
Откако ќе го замесите тестото поделете го на помали топчиња и со раце малку притиснете ги.
Секое вака оформено лебче од двете страни свалкајте го во малку пченкарно брашно и оставете ги да отстојат 25 минути.

Откако ќе отстојат пржете ги во нелеплива тава со малку масло.
Послужете ги со јогурт и сирење.