Испечати

Неделен ручек во Делимано електрична тава

Неделен ручек во Делимано електрична тава

Состојки

  • 1,5кг свеж свински врат
  • 3-4 листови ловор
  • 100мл зејтин
  • 100мл вода
  • 1лажичка црн бибер
  • 2лажици зачин
  • пире
  • 500гр компир
  • 200мл млеко
  • 100гр маргарин
  • сос од печурки
  • 1тегла шампињони
  • 400гр павлака
  • 1лажица брашно
  • 1лажица рузмарин

Подготовка

Падна и првиот ручек во електричната тава.
Месото се чука од двете страни. Зејтинот се загрева и се реди месото во тавата. Се запржува од двете страни набрзина да фати коричка, а потоа се налева со водата, се додава ловоровиот лист и се покрива со капакот. Се динста 15 минути, а потоа се трга капакот и се пропржува уште по 5 минути од двете страни. Се зачинува со бибер и зачин.

Во маснотијата од месото се пропржуваат печурките 10 минути, а потоа се додава брашното и павлаката. Се пржи околу 5 минути се зачинува со сол, бибер и рузмарин и сосот е готов.

Компирот се вари и се пасира. Уште топло се меша со врелото млеко и маргаринот, се посолува и одозгора се прелива со сврипиле на Клара или препржен црвен пипер во 3 лажици зејтин.
Ручекот го имам готвено безброј пати, но сега во панот - електрична тава беше ем побрзо ем повкусно.