Испечати

Шпагети со сос од брокула

Шпагети со сос од брокула

Состојки

  • 250гр. шпагети
  • Сос
  • 150гр. брокула
  • 2 гранчиња магдонос
  • 120гр, овча рикота
  • 3 инчуни
  • 30гр. путер
  • по потреба вода во која е варена брокулата
  • по потреба сол, црн бибер
  • Други состојки
  • 3 лажици лебни трошки
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажица сецкан магдонос

Подготовка

Во поголема количина солена зовриена вода ставете ги шпагетите да се варат.
Брокулата ставете ја да се обари (5-7 минути), а потоа префрлете ја во блендер.
Додајте малку од водата во која е варена брокулата и изблендирајте.
Додајте ги магдоносот, рикотата, инчуните и путерот, посолете и наросете бибер и уште еднаш кратко изблендирајте.
Во тава на оган ставете 2 лажици маслиново масло и додајте ги сварените шпагети.
Додајте го сосот и по потреба додавајте од водата во која се вареле шпагетите за да не ви бидат лепливи.
Убаво измешајте.
Во друга тава ставете 1 лажица маслиново масло, лебните трошки и оставете ги да се запржат.
Откако ќе добијат убава кафеава боја тргнете ги и измешајте ги со сецканиот магдонос.
Шпагетите послужете ги топли со посипување од тостираните лебни трошки.