Тркалани ќофтиња
Состојки
- 1/2 кг мелено месо
- 1 тиквичка
- 2 пиперки
- 1 киска магдонос
- 2 моркови
- 400 мл доматен сос
- 1 пак. крем супа
- 100 гр ориз
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 лажиче лук во прав или 6 чешниња
- 1 лажица црвен пипер
- 1 коцка за супа
- 3 полни лажици брашно
- 1 јајце
- 1 главица кромид
- сол и црн бибер
Подготовка
Кромидот, лукот, магдоносот и пиперките ситно исекајте ги. Морковите и тиквичката исечете ги на коцкички. Оризот обарете го и оставете го да вари 5 мин., а потоа тргнете го од оган и ставете го во подлабк сад во кој ќе го додадете меленото месо, мешан сув зачин, јајцето, половина од магдоносот и лукот, сол и црн бибер и убаво измесете.
Во посебен сад измешајте го брашното со прашокот за крем супа. Посолете и побиберете. Во оваа мешавина тркалајте ги оформените ќофтиња убаво да се облепат одозгора
.
Во тенџере на оган ставете вода и коцките за супа да се сварат.
Во друго тенџере со масло ставете го кромидот, останатата половина од лукот, кромидот, пиперките, морковите и тиквичката да се пржат. Кога ќе омекнат додадете ја црвената пипер, останатиот магдонос, вегета, сол, црн бибер и налејте го доматниот сос. На крај додадете ја и сварената супа од коцка.
Кога ќе проврие ставете ги тркаланите ќофтиња и варете 30 мин.