Испечати

Ризото со горгонзола и круши

Ризото со горгонзола и круши

Состојки

  • 1 чаша(од 250 мл) ориз
  • 100 гр горгонзола
  • 200 гр излупени, ситно исецкани зрели круши
  • 5 лажици пармезан
  • 1/4 мала главица кромид
  • 1 лажица путер
  • 5-6 лажици масло
  • 1 лажиче мешан сув зачин
  • 3-4 чаши вода
  • 100 мл бело вино
  • по потреба сол и бибер
  • За посипување
  • 1 рака истолчени ореви

Подготовка

Кромидот исецкајте го и заедно со оризот пропржете ги во маслото и путерот. Додајте го виното и оставете го да испари. Додајте ја водата, зачинот и малку бибер. Оставете го да вари додека течноста испари и оризот се свари, но не премногу да се исуши.
На крај кога оризот е готов додајте ја горгонзолата исечена на коцки, крушите и пармезанот. Мешајте додека се стопи сирењето. Ако е потребно додајте и малку сол. Потоа веднаш послужете го посипано со малку толчени ореви.