Пилешко готвено во тегла
Состојки
- по желба пилешки батаци или копани
- 3 чешчиња лук
- 2 ливчиња ловор
- по потреба сол и бибер
Подготовка
Месото го посокуваме со сол и бибер. Земаме чиста и сува тегла, големината на теглата ја одредуваме од количината на месото.
Ги редиме парчињата месо ги додаваме ловорот и исецканиот лук. Земаме алуминска фолија ја поклопуваме неколку пати и покриваме теглата. Треба да внимавае во полнењетоте да не биде теглата полна повеќе од 3/4.
Теглата ставете ја во исклучена рерна и вклучете на 180 или 200 степени печете околу 1,5 до 2 часа. По желба можете да додадете и друг зачин, а и зеленчук.