Испечати

Пченкарник

Пченкарник

Состојки

  • 4 јајца
  • 2 филџанчиња масло
  • 3 филџанчиња јогурт (филџанчето ми е 180 гр )
  • 3 филџанчиња брашно
  • 3 филџанчиња царевно брашно
  • 1 пециво
  • 2 лажици мешан зачин
  • 1 лажица ленено семе

Подготовка

Мериме со исто филџанче.
Оргиналниот рецепт вели дека треба сите состојки да се измесат со рака.
Јас не направив така, ги измиксирав прво јајцата.
Потоа додадов масло и јогурт, па потоа пецивото помешано со брашното.
Го исклучив миксерот и промешував со маталката додека го додавав царевното брашно.
Зачинуваме и додаваме ленено семе.
Оваа смеса ја полеав во намастена тава и оставив да се пече околу 20 минути на потивок оган. Пробуваме со чепкалка дали е печено во средишниот дел.
Кога е печено го вадиме од рерна и покриваме со крпа да постои 5 минути, па го сечеме на коцкички.

Овој пченкарник јас го користам за појадок или во случај кога немам доволно леб дома.
Добар е и за ужинка за децата во училиште.Уште едно јогуртче и појадокот е спремен. На здравје