Тарт со спанаќ
Состојки
- тесто
- 250 г брашно
- 120 г маргарин
- 1 жолчка
- 1лажичка шеќер
- малку сол
- 50 мл ладна вода
- фил
- 500 г спанаќ (зеље, блитва)
- 300-400 гр урда и сирење (50-50%)
- по потреба сол
- 1/2 павлака
- 2 јајца
Подготовка
Рецепт инспириран од Делимано Фантасиа Округлата тава.
Ужинка или доручек а ла Попај морнарот.
Замешајте го маргаринот претходно омекнат со жолчката, шеќерот, солта и потоа додавајте го брашното со прашокот за пециво. На крајот додадете ја ладната вода. Кога ќе добиете убаво и компактно тесто, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да постои 30 минути.
Во меѓувреме подгответе го филот- спанаќот исчистете го и убаво обарете (да испари целата вода инаку ќе ви дојде тартот длекав). Додадете ја урдата и сирењето и убаво измешајте (јас ја додадов и белката што ми остана од тестото.
Во друг сад ставете ја павлаката и двете јајца и убаво измешајте.
Тартот го расукувате помеѓу две фолии (за да не ви се залепи) и го ставате во Делимано Фантасиа Округлата тава.(немате потреба да намрсувате). Го ставате филот со спанаќот, а најодозгора филот со павлаката. Со високот од тесто правите витки од страната.
Печите во загреана рерна на 200Ц, додека убаво не се зацрвени.