Испечати

Тарт со спанаќ

Тарт со спанаќ

Состојки

  • тесто
  • 250 г брашно
  • 120 г маргарин
  • 1 жолчка
  • 1лажичка шеќер
  • малку сол
  • 50 мл ладна вода
  • фил
  • 500 г спанаќ (зеље, блитва)
  • 300-400 гр урда и сирење (50-50%)
  • по потреба сол
  • 1/2 павлака
  • 2 јајца

Подготовка

Рецепт инспириран од Делимано Фантасиа Округлата тава.
Ужинка или доручек а ла Попај морнарот.

Замешајте го маргаринот претходно омекнат со жолчката, шеќерот, солта и потоа додавајте го брашното со прашокот за пециво. На крајот додадете ја ладната вода. Кога ќе добиете убаво и компактно тесто, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да постои 30 минути.
Во меѓувреме подгответе го филот- спанаќот исчистете го и убаво обарете (да испари целата вода инаку ќе ви дојде тартот длекав). Додадете ја урдата и сирењето и убаво измешајте (јас ја додадов и белката што ми остана од тестото.
Во друг сад ставете ја павлаката и двете јајца и убаво измешајте.

Тартот го расукувате помеѓу две фолии (за да не ви се залепи) и го ставате во Делимано Фантасиа Округлата тава.(немате потреба да намрсувате). Го ставате филот со спанаќот, а најодозгора филот со павлаката. Со високот од тесто правите витки од страната.
Печите во загреана рерна на 200Ц, додека убаво не се зацрвени.