Испечати

Домашни њоки со печурки и шунка

Домашни њоки со печурки и шунка

Состојки

  • Њоки
  • 500гр. варени компири
  • 200гр. брашно
  • 50гр. пармезан
  • 1 јајце
  • 1лажичка сол
  • на врв на лажица морско оревче
  • Сос
  • 400гр. свежи шампињони
  • 200гр. листови шунка
  • 1 помала главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 30гр. путер
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажичка сецкан магдонос
  • по потреба црн бибер

Подготовка

На работна површина од состојките за њоки замесете тесто.
Земајте од тестото помали парчиња и со раце издолжете ги во вид на грисини и со нож сечете помали парчиња.
Вака спреманите њоки ставете ги да се варат во голема количина солена зовриена вода.
Варете ги додека излезат на површината на водата.

СОС
Во тава на оган ставете го путерот, маслиновото масло, сецканиот кромид, лукот и шунката исечена на парчиња.
Пропржете додека кромидот омекне, а потоа додајте ги печурките.
Пржете додека испари водата што ја пуштаат печурките и на крај додајте ги сварените њоки, сецканиот магдонос, малку бибер и неколку лажици од водата во која се варени њоките.
Промешајте убаво и послужете ги топли со рендан пармезан.