Испечати

Солен колач

Солен колач

Состојки

  • 5 јајца
  • 1 шоља (од 250мл.) зејтин
  • 1 шоља јогурт
  • 2 шољи бело брашно
  • 1 шоља пченкарно брашно
  • 1 прашак за пециво
  • 200 гр. дробено сирење
  • 3 лажици мешавина од семки (од тиква, сончоглед, пињоли)

Подготовка

Јајцата убаво изматете ги со миксер. Додадете го зејтинот, јогуртот и двете врсти на брашно измешани со пецивото (се мери со шоља од 250мл.). Ќе добиете доста густа и леплива смеса. Додадете го дробеното сирење и измешајте добро со шпатула за тесто. Префрлете ја смесата во подмачкано и побрашнето тавче бр.28 и убаво распоредете ја во тавчето. Одозгора, посипете со мешавина од семки.
Печете на 180° 30-40 минути во зависност од рерната. Направете проба со нож или чепкалка дали колачот е печен.
Колачот е одличен за појадок со чаша јогорт или кисело млеко.