Царево око
Состојки
- 32 парчиња суви смокви
- 200гр шекер
- 16лажици вода
- 250гр маргарин
- 3 штангли чоколада
- 200гр мелени ореви
- 200гр мелени бисквити
- 150гр толчени ореви
Подготовка
Смоквите се ставаат ви млака вода да омекнат. Се сечи дршката и се прави отвор со прстот и се полни со толчени ореви.
ФИЛ
200гр шеќер и 16 лажици шекер се вари. Се додава маргаринот и чоколадата да се стопат заедно. Се трга од оган и се додаваат мелените ореви и бисквити. Се остава да се олади. Од филот се прават 32 топчиња. Секое топче се плеска на рака. Се става смоквата и се обвиткува со смесата во рака како топче. Се оставаат топчињата 1-2дена да се стврднат и се сечат на половина. Излегуваат 64 колачи.