Испечати

Печени похувани модри домати

Печени похувани модри домати

Состојки

  • 2 модри домати
  • 3 јајца
  • 1 чаша (200мл) брашно
  • 1/2 чаша млеко
  • 1 лажица сол
  • 5-6 зрна црн бибер
  • 2 лажици јаболков оцет

Подготовка

Доматите се лупат и се сечат на тркала со дебелина околу 6-7мм. Се ставаат во поголем сад, се налеваат со вода, оцет, сол и биберот и се ставаат да зовријат. Од како ќе зовријат се оставаат да вријат 10 минути, а потоа се цедат. Од како убаво ќе се исцедат се ставаат во смесата за похување и се редат на хартија во плех да се печат. Се печат околу 20 минути на 200 степени, а потоа се служат по вкус дали како прилог или мезе...

Смеса за поховање
Јајцата се матат со млекото, а потоа им се додава брашното. Целата смеса убаво се изедначува и се разбира по вкус тука може да се додаде плус некој зачин, ама јас не додавам затоа што имаат киселкаст вкус од оцетот и сметам дека биберот и солта се доволни.