Маринирани копанчиња од жаби
Состојки
- 500 гр. жабју копанчиња
- 3 јајца
- 100 гр лебни трошки
- 1 лажица мешани зачини (градинарска чубрика,коријандер, мелен бибер,сол )
- За маринадата
- 1-2 чешниња лук
- 1 кромид
- 200 гр бело вино
- 2 лимонов сок од два лимона
- 200 гр масло за пржење
Подготовка
Исчистените копанчиња од жаби ги миеме и ги посолуваме.
Ги зачинуваме со мешавина од градинарска чубрика, коријандер,мелен бибер.
Оставаме да постојат.
Јас ги оставив во фрижидер да постојат од вечерта, па утрото продолжив да ги подготвувам.
Значи тоа не мора да значи дека и вие треба цела ноќ да ги оставите.
Доволно е еден час.
На страна ситно сецкаме лук, кромид, додаваме бибер во зрнца, лимонов сок и бело вино.
Промешуваме и ги промешуваме жабјите копанчиња.
Оставаме во маринадата уште еден час.
Потоа откако си добиле вкус ги цедиме добро и ги похуваме во претходно изматени јајца, па во презла.
Јајцата ги изматив со миксерот.
Пржиме на тивок оган, додека не заруменат.
Вкусот прекрасен, но за оние кои ги обожуваат жапчињата.
На здравје со крцкавиве жапчиња.