Испечати

Чоколаден кафе колач

Чоколаден кафе колач

Состојки

  • 7 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 2 лаж нес кафе
  • 200 мл вода
  • 200 гр путер
  • 200 гр чоколада
  • 300 гр брашно
  • 1 пециво
  • за премачкување на тестото
  • неколку лаж мармалад
  • за глазура
  • 250 мл слатка павлака
  • 250 гр чоколада

Подготовка

 Најпрво го подготвуваме нес кафето со врела вода, го додаваме кај путерот и чоколадата мешаме да се растопат ставаме и малку на оган додека да се растопат путерот и чоколадата.

Ги матиме белките со нотка сол и со постепено додавање на шеќерот. Матиме цврст снег и една по една ги додаваме жолчките. Ги додаваме и растопениот путер со чоколада на крај го додаваме брашното во кое е измешано пециво.

Печеме во голем плек од електричен шпорет на 180 степени околу 30 мин. Проверете со чепкалка дали е готово. Оставете да се излади тестото па премачкајте со мармалад. Слатка павлака загрејте ја до вриење додадете ја чоколадата кога ќе се истопи прелијте ја на колачот нека се зацврсти и исечете на коцки .