Испечати

Самозас

Самозас

Состојки

  • 500 гр готови кори
  • За полнење
  • 2 големи компири
  • 1 шоља грашок
  • 2 - 3 лажици масло
  • 1/2 лажичка семки кумин
  • 1 ловоров лист
  • 2 средно големи главици кромид
  • 500 гр мелено месо
  • 4 чешнина лук
  • 1 лажичка ситно рендан свеж ѓумбир
  • 1/2 лажичка бибер
  • 1 1/2 лажичка сол
  • 1 лажичка кумин во прав
  • 1 лажичка коријандер во прав
  • 1 лажичка кари во прав
  • 1 лажичка чили во прав
  • на врв лажичка цимет
  • 1/4 лажичка кардамом во прав
  • 2 лажици ситно сецкан магдонос
  • 1 ситно сецкано луто пиперче
  • За пржење
  • по потреба масло

Подготовка

Самозас се Индиско јадење, иако нешто многу слично, со мали варијации во вкусот има и во Средноисточната кујна. Можат да се прават и полнети само со зеленчук, но кај мене дома ги сакаат вака.
Компирите излупете ги и заедно со грашокот кој може да е свеж или замрзнат сварете го во малку засолена вода. Исцедете ја водата и грубо пропасирајте ги.
Во една поголема тава, загрејте го маслото на средно силен оган, па пропржете ги семките кумин и ловоровиот лист само да замириса. Додајте го многу ситно исецканиот кромид, па пржете додека се застакли. Додајте го меленото месо и пржете додека да добие боја. Додајте ги протиснатите чешниња лук, зачините, посолете и испржете додека скоро цела течност не испари.
Тргнете ја тавата од оган, додајте ги компирот и грашокот, магдоносот, лутото пиперче и измешајте. Дотерајте го вкусот и оставете го филот малку да се излади.
Секоја кора превиткајте ја на пола, па уште на пола да добиете лента. На едниот крај ставете преполна голема лажица фил и завиткајте тригона. Крајот залепете го со малку ладна вода. Зависно од тоа колку ги полните самозите ќе добиете 12 - 15 триаголници.
Испржете ги во загреано длабоко масло на средна температура додека да се заруменат.
Можат да се замрзнуваат и пржени и непржени.
Јас почесто ги печам, ама тогаш кората пред виткањето ја попрскувам со малку масло, ги премачкувам со масло и одозгора и ги печам на 200Ц додека заруменат.
Послужете ги топли со густо кисело млеко или со павлака.