Испечати

Чоко тортички

Чоко тортички

Состојки

  • 4 јајца
  • 12 лажици шеќер
  • 8 лажици врела вода
  • 13 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1 пециво
  • фил
  • 750мл млеко
  • 7 лажици шеќер
  • 7 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 100гр црна чоколада за готвење
  • 200гр маргарин
  • 200гр шеќер во прав
  • 1 кесичка шлаг крем од ванила
  • 1 кесичка шлаг пена

Подготовка

Кора
Јајцата се матат со шеќерот додека смесата се запени. На пенастата маса се додава врелата вода лажица по лажица и се мати непрекинато. На крај се додава брашното, какаото и пецивото. Се меша целата смеса и се сипе во плех поголем(бр 40) и се пече.
Од како ќе се испече со чаша се ваѓаат тортички кои се сечат на половина се составаат со филот, а одозгора се декорираат со ќесичките шлаг.

Фил
Млекото се става да зоврие со шеќерот. Брашното убаво се разматува во млеко и се сипе низ цедалка во врелото млеко. Исто низ цедалка се сипе и какаото и се вари густ крем. Кон врелиот крем се додава и чоколадата, убаво се мати и се остава да се излади. Кон изладениот крем се додава пенасто изматениот маргарин со шеќерот во прав, се соединува целата смеса и се филуваат тортичките. Одозгора прво се декорираат со шлаг крем од ванила, а потоа со шлаг пена.