Полнето пилешко во лиснато тесто
Состојки
- 4 парчиња пилешки гради (средна димензија)
- 1 пакетче лиснато тесто (2 табли)
- 200 гр шампињони (свежи)
- 2-3 чешниња лук
- 1 рака ситн сецкани листови целер
- 1 јајце
- малку сол и бибер(по вкус)
- прелив
- 150 мл бело вино
- 150 гр павлака
- 1лажичка сенф
Подготовка
Оваа рецепт е од Куварот на Џ.Оливер (Весна- фала за куварот) која често ја спремам и е одлична, месото е меко и сочно и е одличен рецепт да го подготвите во некоја специјална прилика.
Печурките ги сецкате на ситни парчиња, лукчето го стегате со алатка и заедно ги запржувате на масло убаво да ја пуштат течноста и малку да заруменат, го додавате ситно исецканиот целер.
Земате едно парче бело месо го засекувате со нож да направите џеб, го посолувате и побиберувате (на ист начин ги спремате и другите парчиња. Секое од месото го полните во џебот со смесата од печурки.
Лиснатото тесто го поодмрзнувате и со оклагија го развлекувате во должина и го сечите на ленти. Масата побрачнете ја за да не ви се залепи тестото. Секое парче од месото обвиткајте го скалесто со лентата од лиснато тесто (види слика) и наредете ги во подмачкано тавче. Премачкајте ги со изматено јајце одозгора и печете 45 мин на 200С.
Во меѓувреме спремете го сосот. Во тенчерче ставете го виното да зоврие и додадете го сенфот, нека се вари на средна температура да излезе мирисот на алкохол (течноста ќе се редуцира) па на крај додадете ја павлаката и убаво измешајте да добиете бледо жолт прелив.
Послужете со салата и крцкави компирчиња.
Добар апетит