Испечати

Виенски ролат

Виенски ролат

Состојки

  • Фил
  • 310 гр путер
  • 320 гр шеќер во прав
  • 2 ванила
  • 100 гр чоколада за готвење
  • Пандишпан
  • 5 јајца
  • 100 гр шеќер
  • 100 гр мелени лешници

Подготовка

Еве еден сладок ролат, брз и едноставен.

Лешниците ги мелиме да бидат спремни за употреба.
Ги делиме белките од жолчките
во садот со жолчките ставаме шечер и матиме се додека не с е стопи шеќерот.
Во другиот сад ги матиме белките и кога ќе се готови двете смеси ги соединуваме.
Додаваме мелени лешници.
Смесата ја мешаме со лажица и ја префрламе на намрсена тава или на хартија за печење.

(Подобро е на хартија затоа што пандишпанот од овој ролат е мек и леплив.)
Ставаме да се пече на температура од 200 степени околу 10 минути.
Додека се пече пандишпанот, одиме со подготовка на филот.
Во сад го сецкаме путерот и прелеваме со прав шеќер.
Додаваме ванили и матиме со миксерот се додека не добиеме пенест крем.
На јадрата страна од рендето ја рендаме чоколадата и ја додаваме во филот.
Мешаме да се соединат смесите.
Готовиот пандишпан го оставаме малку да излади а потоа го филуваме со филот.
Виткаме ролат пополека и го премачкуваме со филот.Наросуваме од ренданата чоколада.
Оставаме да излади и стегне .
Сечеме на парчиња и служиме.
На здравје