Испечати

Тиквички полнети со зеленчук и кус кус

Тиквички полнети со зеленчук и кус кус

Состојки

  • 4 големи зелени тиквички
  • 1 голем модар патлиџан
  • 1 голем домат
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 100 гр кус кус
  • 3 зелени пиперки
  • масло по потреба
  • 1 лажичка мелен бибер
  • 1 лажичка босилек
  • 1 лажица био зачин
  • 100 гр кашкавал

Подготовка

Тиквичките издлабете ги без да ги лупите. Ставете ги во тава со малку вода да се потпечат околу 20 минути во рерна. За тоа време пропржете го исецканиот на коцки кромид. Додадете го модриот патлиџан исечен на коцки, исецканите пиперки, остатокот од внатрешноста на тиквичките, исецканиот на коцки домат и исецканото лукче. Динстајте го додека не омекне малку.
Посолете го, додадете зачин, бибер и босилек. На крај стевете го и кус кусот и промешајте. Со оваа мешавина наполнете ги претходно потпечените тиквички, додадете малку вода и масло и покријте ги со алуминиумска фолија. Печете ги уште 30 минути. На крај откријте ги од фолијата на секоја тиквичка ставете по едно парче кашкавал и оставете ги уште 5 минути за да се растопи кашкавалот. Послужете ги по желба. Добар апетит!