Солено тесто со мак и сирење
Состојки
- 3 цели јајца
- 200мл. млак јогурт
- 120гр. масло
- 18 лајци брашно
- 4 лајци мак немелен
- 125гр. дробено бело сирење, половина лајче сол, малку шеќер
- половина прaшок за пециво (5 гр)
Подготовка
Ова тесто е универзално, како за солен колач така и за мафини во било кој облик да се приготвува се исто.
Едноставно за подготовка, брзо и лесно погодно дури и за почетници во кујна.
Јајцата се бијат со малку шеќер, на врв на лајче. Се додава јогуртот, маслото и сите состојки освен сирењето. Се тура од смесата во предвидените садови за печење и најгоре се рони од дробеното сирење. Се печи на 180.
Ладно се сечи доколку е кекс, додека пак ако се мафини секогаш се исполнува со смеса две третини.