Чоколадна торта
Состојки
- за тесто 1,2 3 потребни состојки
- 6 белки
- 8 лаж шекер
- 3 лаж рендана чоколада
- 3 лаж презла
- 1 лаж брашно
- 18 жолчки
- 250 гр шеќер
- 300 гр чоколада
- 500 гр маргарин
- 500 мл слатка павлака
Подготовка
Ги матим белките со шеќрот во цврст снег, а ги додаваме рендна чоколада, презла и брашно мешаме со лажица. Печеме со плек обложен о хартија на 220 степени и постепено намалуваме. Постапката ја повторуваме уште два пата.
Жолчките ги матиме со шеќерот и ги вариме на пареа на умерена температура да се згустат малку па ја додаваме чоколадата да се растопи и тргам да се олади. Го матиме маргаринот и го додаваме изладениот крем и матиме кремот да се соедини. Слатката павлака ја матиме да се згусти. Редиме кора, крем,слатка павлака, кора и така до крај.