Шарена тава
Состојки
- 3 главици кромид
- 1 чешне лук
- 3-4 компири
- 4 пиперки (3 благи + 1 лута)
- 1 модар патлиџан
- 1 тиквичка
- 300гр. боранија
- 250гр. грашок
- 250гр. шампињони
- 1/4 зелка
- 4 моркови
- 3 домати
- по вкус зачини, сол, бибер, мешан зачин, ловоров лист
- по потреба зејтин
Подготовка
Ова е мојата верзија на турли тава, насловот шарена тава останал од баба ми ... така не лажеше кога бевме мали за да се научиме да јадеме секаков зеленчук. Единствена разлика е што додавам плус печурки и на малку поинаков начин ја спремам. По желба може да си дадете и месо, да додадете уште некој зеленчук или да изоставите нешто.
1. Зеленчукот исчистете го и исечете го на коцки/парчиња. Е сега во однос на начинот на спремање ... тиквичката, морковите, компирите, модриот патлиџан, пиперките, зелката и печурките запржете ги секој зеленчук посебно колку само да фатат боја, па тргнете ги во садови на страна. Кромидот и лукчето пржете ги во посебно, кога ќе омекнат додадете ја боранијата и динстајте малку за да омекне. Потоа додадете го грашокот и промешајте.
2. Во тава или пекач префрлете го целиот зеленчук, додадете ги ситно сецканите домати и зачинете по вкус. Додадете и малку вода (околу 250мл, во зависност колку течност испуштил зеленчукот). Ставете свеж магдонос, поклопете и ставете во загреана рерна да се пече.
Пред крај тргнете го капакот и оставете да се запече од горе. Оставете малку да се излади па послужете.
Добар апетит.
*Малку е подолг начинот на спремање затоа што се запржува посебно зеленчукот, но е повкусно.