Испечати

Мусака од боранија

Мусака од боранија

Состојки

  • 600 гр боранија (жолта или зелена)
  • 100 гр сланина
  • 3 средни моркови
  • 2 зелени пиперки
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1/2 китка магдонос
  • 200 мл кисела павлака
  • 150 мл јогурт
  • 2 јајца
  • 1 лажичка куркума
  • по вкус сол
  • по потреба масло
  • мелен црн бибер
  • био зачин

Подготовка

Исчистената и на половина исечена боранија ставете ја малку да се обари во солена вода околу 10 минути. Во тава испржете ги исецканиот кромид, морков, пиперки и лук малку колку да омекнат, зачинете ги и додадете ја боранијата заедно со мал дел од водата во која се вареше. Оставете сите состојки уште малку да се динстаат и истурете ги во загреана земјена тава. Ставете ја боранијата така да се потпече околу 20 минути во рерна на 220 степени. За тоа време изматете ги јајцата заедно со јогуртот и павлаката, додадете куркума и ситно исечкан магдонос, додадете малку бибер и сол и истурете ја смесата врз потпечената боранија. Печете ја мусаката уште 20 минути на истата температура. Послужете ја топла. Добар апетит!