Колач со крем од маскарпоне и праски
Состојки
- Пандишпан
- 3 јајца
- 125гр. шеќер
- 125 мл. слатка павлака
- 125 гр. брашно
- 40гр. какао
- 1/2 пециво
- Крем
- 125 мл. слатка павлака
- 250гр. маскарпоне
- 3 лажици шеќер
- 1 поголема праска
- шеќер во прав
Подготовка
Во сад за матење пенесто изматете ги јајцата и шеќерот.
Додајте ја слатката павлака и матете уште 1-2 минути.
Со постојано мешање со жица, додавајте го брашното измешано со пецивото.
На крај додајте го какаото и убаво со мешање соединете ја смесата.
Тавата за печење обложете ја со хартија за печење и ставете ја изматената смеса.
Печете на 180 степени, 20 минути.
Испечениот пандишпан оставете го да се излади.
Крем
Во сад за матење ставете го маскарпонето и шеќерот и убаво со миксер изматете.
Во друг сад изматете ја слатката павлака, а потоа додајте ја во садот со маскарпонето.
Убаво измешајте и додајте ја праската исечена на мали парчиња.
Изладениот пандишпан исечете го на половина.
На долната половина нанесете го кремот и поклопете со преостанатата половина од пандишпанот,
Ставете го колачот во фрижидер 1 час, потоа наросете го со шеќер во прав и послужете.