Испечати

Чоколадна торта без јајца

Чоколадна торта без јајца

Состојки

  • тесто
  • 1 ½ чаша шеќер
  • 1 ½ чаша кисела вода
  • 1 ½ чаша брашно
  • 1 чаша масло
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • 3 лажици какао
  • 100 гр сецкани ореви
  • За премачкување
  • 5 лажици мармалад од кајсии
  • 150 гр чоколадо за готвење
  • 4 лажици масло

Подготовка

1. Во еден сад ги мешаме брашното, шеќерот, пецивото, ванилата, какаото и сецканите ореви. Во нив ги додаваме киселата вода и маслото. Мешаме со дрвена лажица.
2. Смесата ја ставаме во караванче бр. 28 и печиме на 200 степени 20 минути.
3. Жешката торта ја премачкуваме со мармаладот.
4. Чоколадото за готвење го топиме со маслото на пареа.
5. Ја прелеваме тортата со растопеното чоколадо.

Забелешка
- смесата која ќе ја добиете ќе биде потечна но не се плашете, тортата ќе излезе како што треба и ќе биде сочна
- чашата е 250 мл