Поховани ролни од мелено месо и кашкавал
Состојки
- 500 гр мелено говедско месо
- 200 гр кашкавал
- 1 јајце
- 1 чешне лук
- по потреба сол и бибер
- за паховање
- 2 јајца
- 200 гр брашно
- околу 300 гр млеко
Подготовка
Меленото месо ставете во длабок сад додадете јајце, згмечен лук сол бибер и со раце измесете ја смесата. На најлонска фолија расплескајте го меленото месо во потенок слој во правоаголна форма одозгора нарендајте го кашкавалот, но не многу близу до рабовите. Благо претиснете со рака врз кашкавалот да се прилепи до меленото месо и со помош на фолијата завиткајте ролат. Ролатот ставете го на рамна чинија и ставете во замрзнувач 3-4 часа. По изминатото време извадете од замрзнувач. Оставете да отстои малу додека да ја приготвите смесата за паховање.
Во јајцата додадете го брашното и матејки додавајте го млекото треба да добиете густа смеса погуста од смесата за палачинки. Ако е потребно додадете уште малку млеко. Ролатот исечете го на парчиња со дебелина околу 1 -1,5см. Секое парче ставете го на вилушка и пуштете во смесата за похување да го потопите ж. Смесата треба да е цврста и да паѓа многу малку. Ставете веднаш во загреено масло пржете на умерена температура повремено преокренувајки од двете страни.