Пита со тиквички и мелено месо
Состојки
- 2 тиквички
- 400гр. мелено месо
- 3 јајца
- 1,5 чаша(220мл) густ јогурт
- 1 чаша мајонез
- 5 гранчиња магдонос
- 1 лажичка сода
- 3-4 малди кромидчиња
- 9 лажици брашно
- 1 лажица сенф
- 3 чешниња лук
- по потреба масло, сол, црн бибер, мешан сув зачин
Подготовка
Во тава со загреано масло ставете ги ренданите тиквички и сецканото лукче да се пржат.
Посолете ги и пржете додека тиквичките омекнат.
Во друга тава со масло ставете го сецканиот млад кромид да се пропржи, а потоа додајте го меленото месо.
Откако месото ке ја промени бојата додајте го сенфот.
Зачинете го месото со мешан сув зачин и црн бибер и додајте го сецканиот магдонос.
Промешајте и пржете уште малку додека месото ги прима зачините.
Кон испрженото месо додајте ги запржените тиквички и убаво измешајте ја смесата.
Во сад за матење со миксер изматете ги јајцата.
Додајте ги јогуртот и мајонезот, посолете и измешајте.
Брашното измешајте го со содата и со постојано мешање со жица додајте го во изматената смеса.
Тавата за печење премачкајте ја со масло и истурете половина од смесата со јајца.
Одозгора нанесете ја смесата од мелено месо и тиквица и на крај ставете ја преостанатата половина од смесата со јајца.
Печете на 200 степени, 30 минути.
Послужете со јогурт или свежа салата.