Испечати

Зеленчукова тава

Зеленчукова тава

Состојки

  • 2 главици кромид
  • 3 зелени пиперки
  • 500 гр грашок
  • ½ литар домата
  • 2 зеленчукови коцки за супа
  • 1 тиквица
  • 1 кг компири
  • 2 лажици црвен пипер
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 3 чешнина лук
  • ½ китка магдонос
  • ½ лажиче црн пипер

Подготовка

1. Кромидот ситно го сецкаме и го пржиме додека не добие светло жолта боја.
2. Пиперките ги сецкаме и нив ги додаваме во кромидот. Го додаваме и грашокот, зеленчуковите коцки и доматата, динстаме 20 минути. Оваа мешавина ја ставаме во земјена тава.
3. Тиквицата ја сецкаме на коцки. Ја пропржуваме и ја додаваме во тавата.
4. Комприте ги лупиме и ги сецкаме на коцки. Ги прижиме на малку масло. Во нив го додаваме црвениот пипер и мешаниот сув зачин. Компирите ги додаваме на зеленчукот во тавата. Додаваме топла вода за да се прекрие зеленчукот.
5. Печиме 1 ½ час на 200 степени.
6. Лукот и магдоност ги сецкаме. 15 минути пред вадење ги додаваме лукот и магдоносот. Мешаме и додаваме црн пипер брз зеленчукот.