Испечати

Американски крофни

Американски крофни

Состојки

  • 650 гр. брашно
  • 10 гр. сол
  • 6 жолчки
  • 60 гр. путер или маргарин
  • 2 лажици зејтин
  • 300 мл. млеко
  • 2 лажици рум
  • 1 коцка квасец
  • по желба рендана кора од лимон

Подготовка

Штом се вртат дечињата околу мене мора да има и вакво нешто.
 
- Квасецот со 3 лажици млеко и малку шеќер растворете го и оставете да се запени.
- Млекото се загрева, путерот се топи да е во течна состојба.
- Брашното со сите напред наведени состојки замесете го и оставете 1 час да нарасте, да стаса.
- Кога тестото веќе го дуплирало волуменот, размесете и исукате кора во дебелина колку еден прст. Со модлата вадете ги крофните.
Доколу немате модла, си знаете како да се снајдете, со поголема чаша вадете ги крогувите, а потоа со помала извадете од средината, така ќе го формирате прстенот. Сите извадени крофни оставете ги на побрашнета површина да стасат повторно.
- Во касеролата загрејте повеке зејтин (треба да пливаат крофните) пржете ги на тивок оган додека не се испржат и поруменеат од двете страни.
- Секоја испржена крофна ставајте ја на салфета (доколку има мрснотија да се впие - кај мене немаше воопшто).
- Декорирате по ваша желба или што во моментот имате во фрижидерот, глазирајте ги, посипете со шеќер во прав, со лимоновата глазура,  како ќе изберете - така.