Испечати

Пилешко со сенф и сланина

Пилешко со сенф и сланина

Состојки

  • 8 пилешки копани
  • 16 (200 гр) ленти чадена сланина
  • 1 лажиче сув рузмарин
  • 1 лажиче сува жалфија или листови
  • 2 чешниња лук
  • 1/2 чаша бело вино
  • 1/2 чаша вода
  • по потреба сенф, бибер и сол
  • по потреба маслиново масло

Подготовка

На копаните отстранете ја кожата и секое парче премачкајте го со сенф. Завиткајте ги со по две парчиња сланина и наредете ги во плехче. Додајте го виното, водата, лукот, наросете ги со рузмарин, жалфија, бибер и малку сол. Попрскајте ги со маслиново масло. Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени околу 1 саат или времето на печење одредете го самите во зависност колку сакате да бидат печени.
Послужете ги топли со прилог од компири, ориз или салата.