Пилешки сос со сланина и павлака
Состојки
- 3 цели парчиња стек
- 1 свежа зелена пиперка
- 3-4 парчиња сланина сечена на танко
- 1 коцка пилешка за супа,вода
- 50мл. маслиново масло
- 2 парчиња млад кромид
- 100-тина мл. неутрална павлака за готвење
- 1 цела кисела павлака, рузмарин, црн пипер
- прилог...
- 250гр. тестенини по избор
Подготовка
Нема некој посебен вовед за овај предлог, ќе речам кој сака пилешко и тестенини нека повели, самата подготовка не одзема премногу време, т.е. времето се исплати за крајниот резултат. Нема многу садови сета припрема на сосот е во ист сад.
Парчињата стек се сечкаат на коцки, ставаат во сад со шоља вода во која ја ставаме и коцката да се раствори и некое време да се подварат на тивко, да се омекни месото се додека целата течност не испари. После се додава маслиновото масло и следува пропржување (цела постапка се одвива во ист сад), веднаш се додава насецкан кромидот да се пропржи да добие стаклест сјај следува пиперката сечена на траки и на тенки лентички сланината, да се подзаруменат малку.
Се става неутралната павлака, некое време да се прокрчка со сите намирници (околу 10 минути) при крај на цел процес се додава и киселата павлака и зачините (рузмарин и црн пипер) се остава така кратко време и се трга од оган. Прилогот приготвен најпрво по избор тестенини, било да се тоа шпагети како во случајов или макарони, резанци...