Испечати

Медитеранска тава со мелено месо

Медитеранска тава со мелено месо

Состојки

  • 500 гр. мешано мелено месо
  • 2 тиквички
  • 1 модар патлиџан
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 1/8 л. инстант супа од зеленчук
  • 2 домати
  • 100 гр. сирење
  • 2 гранчиња рузмарин
  • сол, бибер
  • 1 лажиче црвен пипер

Подготовка

Вкусен летен оброк кој е брз и лесен за подготовка. Предност пред се е што е нискокалоричен.

Подготовка
Кромидот и лукот ситно исечкајте ги. Тиквичките излупете ги, преполовете ги и исечкајте ги на подебели кришки. Патлиџанот убаво измијте го и него исечкајте го на коцки. Доматите исечете ги на кришки а сирењето на мали коцки.
Во една подлабока тава ставете малку зејтин и испржете го меленото месо. Посолете, побиберете и ставете го црвениот пипер. Промешајте и тргнете го месото на страна. Во истата тава ставете ги кромидот и лукот да се динстаат. Кога кромидот ќе омекне додадете ги тиквичките и модриот патлиџан. Промешајте убаво и нив динстајте ги малку да омекнат. Ставете ја супата, поклопете со капакот и оставете на тивко да се динста околу 10-тина минути. Додадете го меленото месо и доматите. По потреба посолете и лесно промешајте. Динстајте уште 5 минути колку доматите малку да омекнат. На крај додадете го ситно исечканиот рузмарин и сирењето во коцки.
Послужете со чабата.

Овој оброк идеално се спрема во Гурмет 8 во 1 Пекачот.