Панирани прженици
Состојки
- 2 јајца
- 1 жолчка
- 70гр. путер,масло
- 250гр. бело овчко сирење, брашно,презла
- за панирање..
- 1 јајце
- 1 кесичка презла
Подготовка
Многу едноставни и брзи за припрема без проблем се пржат во секој сад со нелеплива површина и повторно комбинација на состојки која ја сакаме во која преовладува вкусот на сирење.
Од јајцата (кои се матат со виљушка), жолчката, маргаринот (сечен на танки ливчиња) и дробеното сирење, се замесува тесто со додавање на брашно така да добиете мека конзистенција, која едвај ќе се држи во раце. Се дели на еднакви делови, се набрашнува работната површина и врз неа се валаат стапчиња, се валкаат во матено јајце и во презла, се пржат во врела маснотија, така испржени се оставаат над кујнска хартија да ја впие маснотијата, се конзумираат и топли и ладни.