Свинско со кромид и печурки
Состојки
- 1 кгр. свинско месо од плешка
- 500 гр. свежи габи - шампињони
- 3 поголеми главици пресен кромид
- 5-6 зрна црн пипер
- 2 чешниња лук
- 1 лажичка црвен пипер
- 50 гр. бело вино
- 50 мл. зејтин
- ракатка магданос
Подготовка
- Исечете месото на помали парчиња - коцки, посолете, додадете црвениот пипер, зејтинот и ставете во тенџерето.
- Додаедете на едро исечениот кромид и печурките. Ако се помали шампињоните оставете ги цели
- Додадете лукот, залијте со виното. Ќе го вклучам шпоретот најпрвин на повисок степен колку да се загрее, а потоа го ставам на половинка и верували или не- дури и 4 саата некогаш се динста така тивко.. милина, месото е како што велиме ние - мозок.
Нека ви е слатко!