Испечати

Кокос-карамел колач

Кокос-карамел колач

Состојки

  • * За кора
  • 3 јајца
  • 100 гр шеќер
  • 125 гр маргарин
  • 3 лажици млеко
  • 2 лажици какао
  • 200 гр брашно
  • 1 прашок за печење
  • * За карамел прелив
  • 5 лажици шеќер
  • 200 мл млеко
  • * За фил
  • 450 мл млеко
  • 120 гр шеќер
  • 5 лажици гриз
  • 150 гр маргарин
  • 130 гр кокос
  • * За глазура
  • 150 гр чоколадо
  • 4 лажици масло
  • 2-3 реда бело чоколадо за украсување

Подготовка

Изматете го маргаринот со шеќерот, па постепено додавајте ги јајцата едно по едно. Потоа додадете го млекото и на крај брашното, предходно измешано со пецивото и какаото.

Смесата сипете ја во подмачкан плех (20х30), убаво израмнете ја и печете во загреана рена од 190 степени, некои 20на мин. Проверете со стисок или со чепкалка.

Откако ќе се испечи кексот, во помал сад на рингла ставете го шеќерот за преливот да се карамелизира, па додадете го внимателно млекото. Варете додека убаво не се растопи.
Потурете го ладниот кекс со жешкиот прелив.

За филот, ставете го млекото, шеќерот и маргаринот да провријат, па постепено со енергично мешање додавајте го гризот. Варете неколку минути додека се згусти, па тргнете го садот од рингла и додајте го кокосот. Убаво измешајте и премачкајте го врз потурениот кекс.

Растопете го чоколадото со маслото и прелијте го преку филот. Украсете со сецкано или рендано бело чоколадо.