Вински гулаш со свинско
Состојки
- 700 гр. месо
- 4 глави кромид
- 4-5 чешниња лук
- 200 мл. црвено вино
- 200 мл. дооматно пире
- 200 мл. вода
- 1 лажица шеќер
- 4-5 лажици зејтин
- 2 лажици црвен пипер
- 3 листа ловор
- 1/2 лажица брашно или густин
- на вкус крупно мелен црн пипер, сол и магданос
Подготовка
Ово гулаш е познат и како Вински кебап,
- Месото се сече на големина која вие ја сакате. Посолете го и ставете го на зејтин да се задушува и нека крчка се до испарување на водата која месото ја пушти.
- Додадете сецканиот кромид и лук, нека продолжи да крчка се до нивно омекнување, притоа неколку пати разбркајте.
- Залијте го со виното. После неколку минутки додадете црниот бибер
- Разбркајте 2-3 пати и додадете го брашното, повторно пробркајте да се раствори, додадете го црвениот пипер.
- Со млака вода растворете го доматното пире, ставете во садот, додадете го и шеќерот, ловоровиот лист- разбркајте.
- Поклопете со капакот и нека се бавно вари. Кога е готово додадете го сецканиот магданос.
- Сервирајте со пире или бел ориз.
Напомена
Доколку се готви во Гурметот, тогаш ќе изберете најнискиот степен за бавно варење и нека крчка околу 3 часа.