Испечати

Торта со какао и рикота

Торта со какао и рикота

Состојки

  • 250гр. рикота
  • 250гр. шеќер
  • 3 јајца
  • 80гр. брашно
  • 75гр. какао
  • 100гр. растопен путер
  • 1 пециво
  • За премачкување
  • 100гр. црно чоколадо
  • 1 лажица масло

Подготовка

Во длабок сад за матење ставете ја рикотата и шеќерот.
Изматете ги убаво со миксер.
Со непрекинато матење додајте ги јајцата.
Матете уште 5 минути, а потоа додајте го брашното измешано со пецивото.
Измешајте убаво со жица за матење и додајте го какаото и растопениот путер.
Уште еднаш изматете убаво со жица за да не останат грутчиња.
Смесата истурете ја во округол калап со обрач, премачкан со путер и набрашнет.
Печете на 180 степени, 30 минути.

Во меѓувреме на пареа растопете го чоколадото со малку масло.
Испечената и изладена торта премачкајте ја со растопената чоколада и послужете.