Испечати

Потпечена боранија

Потпечена боранија

Состојки

  • 500гр боранија (шарена боранија во мојот случај )
  • 2 моркова рендани
  • 1 главица кромид ситно сецкан
  • 1 лажица мешан зачин
  • 100-200гр зејтин ( за пржење )
  • 200 гр вода
  • 3 домати рендани

Подготовка

Ситно го сецкаме кромитчето и го запржуваме. Додаваме рендан морков и продолжуваме со запржување.
На страна во друг сад ја пропржуваме боранијата да омекне, па ја додаваме во садот кај морковите. повторно промешуваме и зачинуваме со мешан зачин.
Додаваме магдонос и црн бибер.Потоа го додаваме сосот од ренданите патлидзани и оставаме да се пржи уште 2-3 минутки. Полеваме вода. Така подготвената боранија ја префрламе во земјена тава и ставаме во загреана рерна. Печеме околу 20 минути на 200 степени. Сервираме топло. На здравје